
Journal of Nutrition, Health & Aging ғылыми журналында жарияланған зерттеудің қорытындылары 14 000-ға жуық адамның деректеріне сүйене отырып, орта жаста көбірек жеміс жеген адамдарда қартайған сайын күйзеліс белгілерінің даму қаупі төмен болады деп мәлімдейді. Қатысушылар зерттеудің басында 40-тан 65 жасқа дейін болды, қорытынды тексеру 20 жылдан кейін өтті.
Атап айтқанда, күніне кемінде үш порция жеміс жеген адамдарда күніне бір порция жеміс жегендерге қарағанда жасқа байланысты күйзелістің даму қаупі 21%-ға төмен болды. Сонымен қатар, көкөністерді тұтыну жасқа байланысты депрессияның даму қаупінің төмендеуімен ешқандай байланыс көрсетпеді.
Жемістер шынымен де дұрыс тамақтанудың бір бөлігі болуы керек, бірақ сарапшылар оларды панацея деп санауға асықпайды. Мүмкін, психологиялық жағдайға жемістердің өзі емес, жалпы өмір салты әсер етуі мүмкін — көбінесе тамақ арасында экзотикадан ләззат ала алатындар немесе ас мәзірін мұқият бақылайтындар оларды жейді.
Фото: Unsplash