Сарапшылар тердің бөлінуіне біз жейтін тағамдар да әсер ететінін дәлелдеді.
Егер сен қоғамдық көлікпен жиі жүрсең, онда жақсы білесің: қарбалас уақыт, көпшілік және тұрақты тер иісі. Мұндай жағдай өте жағымсыз, бірақ егер өзіңнен иіс шығып тұрғанын түсінсең, одан да жаман.
Гент университетінің аға оқытушысы және дене иісі бойынша сарапшы Крис Каллеварт ұзақ уақыт бойы адам терін зерттеп келеді. Ол терлеуді өте табиғи процесс деп санайды, сондықтан не істеу керектігін білсең, онымен күресу оңай.
Біріншіден, мамандап терлеудің жоғарылауы кезінде антиперспиранттарды қолдануға болмайды деп сендіреді. Бұл тек микробиоманы бұзады және жағдайды нашарлатады. Екіншіден, тер бездері тек қолтықта ғана емес, сонымен қатар шаш аймағында да орналасқанын түсіну маңызды. Гигиенаны сақтауды, душ қабылдауды ұмытпа. «Әтір немесе эфир майларын қолданған дұрыс», — дейді сарапшы. Сонымен қатар, сергітуге көмектесетін арнайы дезодорантты майлықтар бар.
Тамақтануды бақылау да маңызды, өйткені маманның зерттеулері терлеудің ішекпен тығыз байланысты екенін көрсетті. Сондықтан көкөністерді көп жеу иісті өткір етпейтініне сенімді.
«Көп су ішкен дұрыс, қияр мен қарбыз сияқты ылғалдандыратын тағамдарды жеу керек. Цитрус жемістерін жеу жағымсыз иісті кетіруге көмектеседі»,
дейді сарапшы.
Фото: Unsplash